Trosa stannar kvar i Södermanland

1:41 min

Trosaborna har sagt sitt. Kommunen kommer att fortsätta att tillhöra Södermanlands län.
–Det stärker vårat län, säger Åsa Kullgren (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

I dag var det omröstning om Trosa ska tillhöra Stockholms län, eller som i dag Södermanlands. Sven Andersson var en av de som ville att Trosa skulle vara kvar i Södermanlands län.

– För mig som haft blodcancer i ungefär 26 år var det här ett viktigt val. Jag har väldigt bra kontakt med lasarettet i Nyköping och Eskilstuna. Där har jag blivit väl omhändertagen. Om vi skulle börja tillhöra Stockholm hade jag inte fått åka till onkologavdelningen i Eskilstuna, som jag har jättestort förtroende för.

Enligt de preliminära valresultaten röstade ungefär 60 procent som Sven Andersson.

– Jag ser inga fördelar med att tillhöra Stockholm. Vi har bättre ekonomi än Stockholm, och jag vill inte ha skattehöjning. Som pensionär får man vända på varenda krona ändå.

Åsa Kullgen är socialdemokrat och ordförande i landstingsstyrelsen och hon har varit orolig för att Trosas eventuella länsbyte planerats redan till 2015.

–Jag blev glad över att Trosa väljer Sörmland, det är klart att det stärker vårat län i det avseendet att vi är nio kommuner som samarbetar kring vården och i andra viktiga regionala frågor.