tranås

Svenska akademin prisar poesitidning

1:17 min

Svenska akademin uppmärksammar nu en unik tidning om poesi som görs i Tranås. Tidningen, som heter Populär poesi, får 50 000 kronor av akademin och kan nu utvecklas.

Än så länge finns tidningen bara på nätet men med hjälp av pengarna hoppas nu dom ansvariga kunna ge ut tidningen även i pappersform och även utveckla innehållet.

Att Svenska akademin nu uppmärksammar Populär poesi, betyder mer än bara 50 000kr, det ger tidningen en viss status dessutom.

- Det kändes naturligtvis jättebra. En kvalitetsstämpel att akademins ledamöter varit inne på sidan antar jag och på något vis godkänt det som står där, säger gymnasieläraren Peter Nyberg, en av grundarna.

Populär poesi har funnits i fyra år. Det började som en blogg men har utvecklats till en tidning på nätet. Tidningen kommer ut med fyra nummer per år och ansvarig för tidningen är Peter Nyberg, lärare i svenska på Holavedsgymnasiet i Tranås.

Han och en kollega till honom, startade tidningen eftersom man tyckte att det saknades ett forum för poesi. Responsen har varit väldigt positiv, antalet besökare på sidan ökar hela tiden och senaste numret hade 20 000 läsare.

- Det är jättekul, framför allt att det är så många som hittar tidningen, säger Peter Nyberg.