Friheten inskränks i Gaza - män med fel frisyr tvångsklipps

Det har gått ett halvår sedan bomberna föll över Gaza - i det senaste kriget. Och det är nu länge sedan det rådde brist på några varor. Allt finns att köpa, smugglat genom tunnlarna. Men Gazabornas vardag färgas i dag av det styrande Hamas inskränkningar i yttrandefrihet och personlig frihet. I går greps en kolumnist som vägrat be om ursäkt för sina kritiska artiklar. Och under våren har unga män i Gaza med fel frisyr blivit tvångsklippta av Hamas säkerhetsstyrkor.

– De tvingade in mig i en jeep där de slog mig och gav mig elchocker, säger kyparen Ahmed Al Reefy.

– De skulle just klippa mitt hår när min kusin, som också arbetar för Hamas, råkade komma förbi och räddade mig, säger han.

Han ser ut som en fotomodell i slimmad vit hovmästarskjorta, bakåtslickat hår och plockade ögonbryn, som Hamaspolisen kallade för satans ögonbryn.

Hamas regering i Gaza har tagit avstånd från tvångsklippning av unga män vars frisyrer ser utländska ut, som det heter.

Och Taher el Nouno, talesman för Hamasregeringen, säger att polisen agerade på egen hand, det hade inte utgått några direktiv, tvärtom, och regeringen har straffat poliserna, säger Taher el Nouno.

Men Hamasregeringen har inte gått ut med något offentligt fördömande, i en presskonferens till exempel, och vilka poliser som straffats vill Taher al Nouno inte berätta.

Detta har blivit ett mönster i Gaza. Någon tar lagen i egna händer, regeringen tar avstånd, men skräcken lever kvar.

Så var det när en rektor bestämde att alla skolflickor skulle täcka håret, när nitiska polismän krävde att få se äktenskapsbevis om de ertappade unga par på promenad. Detta har inte vi bestämt, säger Hamas.

Men Hamas kritiker menar att det är så här smygislamiseringen går till, för när Hamasregeringen väl tar avstånd från sina egna testballonger, är skadan redan skedd.