Läkare häktad misstänkt för övergrepp mot barn

1:23 min

En läkare på en vårdcentral i Uppland har häktats på sannolika skäl misstänkt för sexuella övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. Läkaren misstänks också för flera fall av barnpornografibrott.

Peter Lundqvist, enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting, är ansvarig för de avtal som tecknas med alla husläkarmottagningar i länet. Han ser väldigt allvarligt på anklagelserna.

– Vi kommer att agera så snart vi bara kan och vi kommer att kontakta vårdcentralen i morgon. Vi kommer att kontrollera vårdcentralens förutsättningar att bedriva vård, säger Peter Lundqvist.

Kammaråklagare Emelie Källfelt berättar varför läkaren har häktats:

– Tingsrätten tycker att misstankegraden är så pass hög att det finns skäl att hålla honom häktad, och det finns risk för att han på fri fot skulle kunna förstöra utredningen eller återfalla i brott, säger Emelie Källfelt, kammaråklagare.

Vad är de starka skälen?

– De uppgifter som har presenterats, det är olika uppgifter som har framkommit hittills. Utredningen är ju bara i ett inledningsskede än så länge, men det finns både vittnesmål och viss skriftlig bevisning som tyder på att han har gjort sig skyldig till de här brotten.

Brotten ska ha begåtts mot flera barn under de senaste två åren på vårdcentralen där läkaren arbetade. Peter Lundqvist, vid sjukvårdsförvaltningen i Stockholm, säger att man nu ska se över rutinerna.

– Just i det här fallet ser vi ett behov av att titta över våra rutiner när det gäller att kontrollera polisanmälningar som lämnas in.

Så där har ni brustit?

– Ja, vi har bra rutiner för kontroll av våra husläkarmottagningar, men de rutinerna är under ständig utveckling, och just i det här fallet ser vi ett behov av att förbättra och utveckla våra rutiner, säger Peter Lundqvist.

Den misstänkte läkaren nekar genom sin försvarsadvokat till anklagelserna. Åtal ska vara väckt senast den 5 juni.