Växjö

Gustafsson (S) om Småland Airports agerande: "Inte speciellt överraskande"

5:30 min

"Det var inte speciellt överraskande". Det säger socialdemokraten Ola Gustafsson efter att han i fredags fick beskedet att han måste lämna sitt uppdrag som styrelseledamot i Småland Airport. Detta efter att han på sociala medier uttryckt sig kritiskt mot flygbolaget Ryanair.

– Jag är varken överraskad eller förvånad. Jag kunde väl ana att det skulle bli en diskussion när jag sa vad jag tyckte om det här, att det är bra villkor på arbetsmarknaden. Jag tycker nog att det har blivit en viss överreaktion, säger Ola Gustafsson.

Det var efter att Ola Gustafsson uttryckt sig på ett sätt på det sociala nätverket Twitter som man kunde uppfatta som en uppmaning till bojkott av flygbolaget Ryanair, som Småland Airports styrelse i fredags beslutade att Gustafsson inte kunde sitta kvar i styrelsen.

Gustafsson ska bland annat ha kritiserat flygbolagets personalpolitik och deras anställdas rätt att vara med i facket.

Styrelsens ordförande, moderaten Ingemar Swalander sa då till P4 Kronoberg att det var omöjligt för Gustafsson att sitta kvar då han motverkade styrelsens arbete att jobba för företagets bästa.

– Sitter man i en styrelse ska man arbeta för bolagets bästa. Men samtidigt sitter man på politiska mandat och har med sig sina grundvärderingar. För mig som socialdemokrat är frågan om förutsättningar på arbetsmarknaden och att människor ska få engagera sig i facket i det här fallet väldigt viktigt för mig att markera, säger Gustafsson.

Ångrar du dina uttalanden?

– Absolut inte. Jag står fullt ut för det jag har sagt.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sverigesradio.se