Hårt tryck på EU att enas om embargo mot Syrien

2:13 min

I Bryssel pågår förhandlingar om EU:s vapenembargo mot Syrien. Storbritannien och Frankrike vill få rätt att beväpna syriska rebeller, medan länder som Sverige och Österrike vill att det fortsatt ska vara förbjudet att skicka europeiska vapen till Syrien.

Folkpartiets EU-parlamentariker Olle Schmidt går emot alliansregeringen och vill att EU ska häva sitt vapenembargo.

– 80 000 människor har hittills blivit dödade. Det pågår ett folkmord i Syrien, och ingen verkar vilja göra någonting. Idrissi, generalen för den Fria Syriska Armén, sa när han var här att "vi måste kunna försvara oss, och det måste ni se till att vi kan göra". Frågan vi ställer är; "varför Libyen, varför inte Syrien?" Det svaret är EU och världen skyldiga det syriska folket, säger Olle Schmidt.

Men de som är emot att häva vapenembargot säger att "fler vapen är det som Syrien inte behöver". Hur ser du på det?

– Jo, det är ett gott argument. Jag kan alla de här olika punkterna, men de som säger det måste säga vad som är alternativet. Vad är svaret till de som tvingas fly sina hem, som mördas och som i dag inte vet någon lösning alls.

Många EU-ledare uttrycker fasa över konflikten i Syrien, men det finns en djup oenighet om hur EU ska agera. Britter och fransmän vill få rätt att skicka vapen till den mer moderata delen av den syriska oppositionen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt hör däremot till de tydligaste förkämparna för att EU ska behålla sitt vapenembargo. Österrikes utrikesminister, Michael Spindelegger, säger att EU bör förbli en fredsorganisation och inte bli en del en sådan här konflikt.

Vapenembargot är en del av EU:s stora sanktionspaket riktat mot Syrien. Den 1 juni löper hela sanktionspaketet ut, så för att inte gynna Assadregimen är EU-ländernas utrikesministrar i princip tvingade att komma till beslut i dag.

Inför mötet här i Bryssel fanns tre förslag på bordet; att fortsätta sanktionerna som i dag, att helt häva vapenembargot eller en kompromiss som går ut på att vapenembargot i praktiken blir kvar ett år till, men att frågan tas upp för ny diskussion efter den planerade Syrienkonferensen i Geneve som syftar till en politisk lösning på konflikten.