Aniaragymnasiet missade religionsundervisningen

2:30 min

Eleverna på Aniaragymnasiet i Göteborg har bråda dagar inför studenten nu på fredag. En vecka innan skolavslutningen insåg friskolan att religionskunskap är ett obligatoriskt ämne. Nu måste eleverna snabbläsa in ämnet.

Skolans rektor säger till tidningen Metro att när man läser lagen kan det tolkas som att man kan byta ut religion mot samhällskunskap. En annan lärare insåg att det rör sig om ett kärnämne och nu måste eleverna läsa in hela undervisningen för att inte gå ut med ofullständiga betyg.

– Det är väldigt ovanligt. Jag vet inte om jag har stött på det här tidigare att man helt enkelt har missförstått och inte ger ämnet, säger Magnus Haglund från Skolinspektionen till P4 Morgon Göteborg.

Missen rör en handfull elever som går på lärlingsprogrammet handel. Magnus Haglund och Skolinspektionen kommer nu att kontakta skolan för att den ska förklara sig.

Går det att missuppfatta föreskrifterna? Är de otydligt formulerade?

– Nej, det ska inte gå att misstolka det här. Det handlar om något helt annat som de har lyckats tolka in. Det handlar egentligen om att man ska kunna byta ut till en större kurs i samhällskunskap och idrott och hälsa än den som anges i lärlingsutbildningen, säger Magnus Haglund.

Hur tycker du att skolan kunna lösa det här nu då?

– Det är upp till skolan att se till så att eleverna får den undervisning de har rätt till. Och de måste också se till att betygen sätts på ett rättssäkert sätt. De måste ge kursen på ett sätt så att eleverna får den kunskapen i religion, säger Magnus Haglund. 

Går det att hinna läsa in religionsundervisningen på en vecka?
– Det har jag liksom svårt att se. Men det är upp till skolan att lösa det, säger Magnus Haglund.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se