Islams svenska ansikten

44 min

I vårens debatt kring Omar Mustafa och Socialdemokraterna kom frågan att handla om troende muslimers plats inom svensk politik och offentlighet. Men bland landets muslimer höjdes också röster för att Omar Mustafa och Islamiska förbundet, som han är ordförande för, inte representerar dem och deras islam.

Det finns uppskattningsvis närmare en halv miljon personer i Sverige som har sina rötter i muslimska länder. Svenska muslimer utgör en brokig grupp som rymmer allt från sekulära till bokstavstrogna och de har sin bakgrund i många olika länder. Hur ser det muslimska landskapet ut i Sverige och vems islam är det som visas upp i det offentliga svenska samtalet? Borde man enas för att hitta en gemensam svensk tolkning av islam?

Människor och tro direktsänder från Kista folkhögskola i nordvästra Stockholm. I programmet Islams svenska ansikten medverkar bland andra Fazeela Selberg Zaib, projektledare för Zidni-institutet och lärare vid Kista folkhögskola, Sakine Madon, ledarskribent på tidningen Norran, Mohammad Muslim Eneborg, imam och Haider Ibrahim, ordförande islamiska shiasamfunden i Sverige.