HJO

Nu får trästaden Hjo bruna skyltar

5:00 min

Det finns tre städer i Sverige som officiellt får kalla sig för trästäder. En av dem är Hjo, som nu äntligen fått sina bruna vägskyltar som ska leda turister och besökare in till stan. I samband med detta har det även skapats en app till smarta telefoner som bjuder på intressant läsning om trästaden från 1400-talet. 

1997 så bildades en grupp av stadsarkitekter, turistfolk och kulturarbetare som har har arbetat med projektet "De tre trästäderna", vilka är Nora, Eksjö och Hjo. Målet för projektgruppen har varit att utveckla trästäderna som besöksmål och detta har nu lett fram till att Hjo äntligen fått sina bruna skyltar.

De bruna skyltarna leder in till Hjo och till en karta som Christina Jonsson har illustrerat. Där kan man ladda ner en app till sin smarta telefon och sen gå en liten tur i den medeltida trästaden Hjo och läsa om vad man ser på vägen. 

I år firar ju Hjo 600 år som stad i år och detta får Hjo-borna glädjas av vid många tillfällen under året. Flera av Skaraborgs kommuner har uppvaktat trästaden och Lena Bogren, informatör vid Hjo kommun berättar att till helgen är det Falköpings tur då trumkåren med drillflickor går genom stan. På fredag ska dessutom 6oo ungdomar bilda siffran 600 och sjunga en ny Hjo-sång komponerad av Peter Robsahm.