Måste läsa in religionskunskapen på rekordtid

1:29 min

Aniaragymnasiet hade missat att eleverna måste läsa in den teoretiska delen av religionskunskapen på skolan. Nu måste de som går i tredje klass läsa in ämnet på några veckor.

– Jag hade blivit förbannad om jag gick i trean. Jag tycker lärarna borde ta ett större ansvar. De säger att man ska göra det bästa av situationen, men det är ändå eleverna som får straffet, säger Sofie Larsson som går i tvåan på Aniaragymnasiet.

De elever som berörs går ett lärlingsprogram med inriktning på handel. Eleverna läser den praktiska delen av religion A på sina arbetsplatser, och skolan hade missat att de skulle läsa den teoretiska delen på skolan.

–  Saker kan hända. Vi tittade igenom det en sista gång inför studenten och så fort vi såg detta drog vi i nödbromsen, tyckte vi, säger skolans rektor Christel Berver.

Eftersom eleverna redan är klara med övriga ämnen har de erbjudits möjligheten att intensivläsa religionen, under två veckor fram till nu på torsdag, komma tillbaka och läsa i juni efter studenten eller läsa in kursen till hösten.

– Det rör sig om i snitt fem lektioner om dagen, säger Christel Berver.

En del elever har valt att jobba extra eller läsa en intensivkurs för att ta körkort under de här två sista veckorna, när alla ämnen var avklarade, men Christel Berver menar att den tiden ska de vara beredda att gå i skolan.

– Det är ju något de har valt på egen hand, inget som vi har legitimerat. Det är ingenting som säger att de är lektionsfria, det är bara en idé som ungdomar har att det är lektionsfritt före studenten, säger rektor Christel Berver.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se