Strängare alkohollagar i Turkiet

4:59 min

I Turkiet har parlamentet röstat ja till strängare alkohollagar. Det blir förbjudet att sälja alkohol i närheten av moskeer och skolor, och man ska inte heller få sälja alkohol efter klockan tio på kvällen. Alkoholen ska också försvinna från tv-rutan.

– Premiärministerns högsta önskan är att alla ska bli nykterister, säger Ekim Caglar, statsvetare och bloggare som bor i Istanbul.

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan dricker själv inte alkohol. Sedan han kom till makten 2002 har han höjt alkoholskatten och förbjudit alkoholreklam.

– Han har sagt att han vill ha en generation alerta ungdomar. Det har tolkats som att han vill forma människor och många oroar sig för att de som inte passar in i den här modellen kommer att ses med misstänksamhet, säger Ekim Caglar.

Men det skämtas också en del om de nya lagarna. 

– Folk skålar för Erdogan när man är ute och tar ett glas vin. Men folk ser också sin alkohol som något politiskt, som ett ställningstagande, säger Ekim Caglar.

Ekim tror att det här är ett litet steg mot större statlig inblandning i människors privatliv i Turkiet, i enlighet med den politik som regeringen har testat sedan förra året.

– Man gick ut med frågor som rörde till exempel aborträtten, och testade hur opinionen såg ut om man skulle införa restriktioner där. Premiärministern har också gått ut och sagt att folk borde ha tre barn, säger Ekim Caglar.