Vallokalerna öppna i Danmark

Klockan nio idag öppnade vallokalerna i Danmark. Resultatet väntas strax före midnatt. De senaste dagarna har oppositionen tagit in på det borgerliga blockets försprång i väljarundersökningarna.

Idag går omkring fyra miljoner väljare till vallokalerna. Mycket talar för att de flesta kommer att ge sittande statsminister Anders Fogh Rasmussen och hans borgerliga bock sitt stöd. Men de senaste dagarna har oppositionen med socialdemokraternas Mogens Lykketoft i spetsen tagit stora steg framåt i väljarundersökningarna. Även om just socialdemokraterna backar.

De stora backar
De tre opinionsmätningarna i dagens morgontidningar berättar ungefär samma sak. Statsministern Anders Fogh Rasmussens eget liberala Venstre går tillbaka en aning, men förblir största parti kring 30 procent eftersom socialdemokraterna går kraftigare nedåt, kring 25 procent. Bakåt för de två stora partierna alltså, de som gör anspråk på statsministerskapet.

Många dyra löften
Om det förra valrörelsen handlade om invandringspolitiken så har den här haft fokus på andra saker. Sällan har politikerna på detta sätt strött löften om pengar omkring sig. Det har lovats mera pengar till bland annat barnfamiljer, äldre, u-länderna, sjukvården och miljöarbete, och kanske kan det vara en förklaring till att de stora partierna backar.

”Radikale” framåt
Alla har troligtvis inte tilltalats av löftena. Det är möjligen förklaringen till att det socialliberala Radikale Venstre i opposition vinner mest med röstetalet fördubblat till omkring 10 procent. Deras ljudliga kritik av den hårda invandrarpolitiken kan vara en annan. Men då Fogh Rasmussens regeringspartner De Konservative klarar sig hyfsat och likaså stödpartiet Dansk Folkeparti likaså, så överlever troligtvis den hittillsvarande Folketingsmajoriteten.

Men de danska väljarna är också kända för att bjuda på överraskningar. Före midnatt väntas ett tillförlitligt besked om vem som får regera de närmaste fyra åren.