Kultur

Festival vill ge Jönköping smak för lera

5:36 min

Man kan skulptera av det, bada i det, eller varför inte kleta in sin hud med det. Nu får Jönköping en kladdig lerfestival.

Lera går att använda till många olika saker. Det tycker i alla fall Mario och Giovani Rojas som snart anordnar en lerfestival i Jönköpings kulturhus.

Men det har tagit ett tag, för när de har berättat om sin idé för folk har de nästan alltid fått samma reaktion.

– De tycker att vi är galna faktiskt. Är ni inte kloka, säger de.

– Vi är latinamerikaner och det är det vi är gjorda för, för galenskapen.

– I Sverige är man lite rädd för det främmande, att testa olika grejer, men jag tror att när man testat en gång så vill man fortsätta. Det är förväntningarna, att folk vill komma tillbaka och fråga om när vi ska göra lerfestivalen igen...

Gyttjebad och lerbrottning

Det är ungefär 1,5 vecka tills både Jönköping och Sverige får sin allra första renodlade lerfestival. Förberedelserna är i full gång. Just nu står arrangörerna - Mario och Giovani Rojas - och häller lera i en barnpool som står uppställd utanför Marios ateljé. En pool som några förväntansfulla släktingar snart ska få testa att bada i. Gyttjebadet är bara en av många aktiviteter under lerfestivalen, det kommer även bjudas på drejning, lerbrottning, keramikutställning och lerinpackning - för att nämna nåra aktiviter.

– För några år sedan anordnade Mario och jag något vi kallade för Drej-festivalen men vi ville göra något större och inte bara engagera professionella keramiker, utan alla som kan tänka sig jobba med lera.

Tegelbruk fick Mario till leran

Mario Rojas är keramiker och skulptör. Hans fascination för lera började redan när han var 5-6 år och bodde i Colombias huvudstad Bogota.

– Jag bodde ganska nära ett tegelbruk, så jag fick kontakt med det ganska tidigt.

I sex månader har lerfestivalen planerats och förberetts, den 7 och 8 juni i är det alltså äntligen dags och Mario och Giovani är redan inställda på att den här festivalen bara är den första av många.

"Ska få smak för leran..."

– Det är första gången och vi testar att göra det med mycket aktiviteter, men nästa gång kanske vi har något tema eller kanske hämtar keramiker från andra delar av världen som kan komma hit. Våra förväntningar är att folk ska få smak för leran och att det här bara blir större och större.