Reinfeldt uppvaktar EU om vargjakt

0:57 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt försöker nu personligen ändra EU:s syn på svensk licensjakt på varg. Om Sverige tillåter licensjakt på varg igen hotas Sverige att dras inför EU-domstolen.

I samband med EU:s toppmöte förra veckan åt Fredrik Reinfeldt middag med EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och Reinfeldt försökte då få Barroso att ändra inställning till vargjakten i Sverige.

– Sverige har markerat att vi tycker att man borde ta större hänsyn till det faktum att när vi förhandlade om hur man skulle se på vargstammens status, under svenskt medlemskapsförhandlingar, så fanns det runt 20-tal vargar i Sverige. Nu har det vuxit till runt 300, säger Fredrik Reinfeldt.

– Men det är fortsatt samma lagstiftning som syftar till att bevara vargstammen som vi talar om. Vi menar att man måsta ta in den stora tillväxt som har varit och man måste lyssna in vår vilja att det här ska kunna ske på ett sätt som är genetiskt bra och långsiktigt. Men vi tycker att större flexibilitet skulle behövas i hanterandet av en helt förändrad situation när det gäller rovdjurstrycket och vargstammens utbredning i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad fick du för gehör av det här?

– Vi får återkomma till det. Jag har framfört våra synpunkter och vi för en diskussion med kommissionen, säger Fredrik Reinfeldt.