Grekiska statsanställda börjar sägas upp

1:40 min

De närmaste veckorna planerar krislandet Grekland att börja säga upp tusentals statsanställda för första gången på mer än 100 år.

Hittills har Grekland misslyckats med att reformera den offentliga sektorn, i den takt som de internationella långivarna kräver. Och att sparka statsanställda är mycket kontroversiellt, enligt grekiska bedömare.

– Hade du sagt något sånt här för några år sen så hade du kallats galen, det är en enorm förändring för Grekland, säger Athanasios Ellis, kolumnist på den grekiska tidningen Ekathimerini.

Fortfarande finns ett stort motstånd inför tanken, enligt Athanasios Ellis, men skillnaden är att greker i den privata sektorn som förlorat jobbet nu börjar undra varför de är arbetslösa när statsanställda har jobben kvar, trots att de kanske har sämre meriter.

I utbyte mot nödlån har Grekland lovat de internationella långivarna, att minska antalet anställda i offentliga sektorn med 150 000 personer, till exempel genom pensionsavgångar och överflyttningar till den privata sektorn.

Men enligt de senaste rapporterna från EU-kommissionen går omställningen långsamt. Nu ska 15 000 personer sägas upp före 2015, men ännu finns inga tydliga planer på vilka som kommer att bli av med jobben.

Sen 1911 har grekiska statsanställda varit skyddade från uppsägningar, den offentliga sektorn har svällt och har ofta fått skulden för Greklands ekonomiska kris. Politiker har också skapat anställningar för sina anhängare i den offentliga förvaltningen i utbyte mot stöd, berättare läraren Thalia, en av många statsanställda som är orolig att förlora jobbet:

– Tidigare hade vi ett system där de största politiska partierna gynnade vissa, men nu går vi mot ett system där alla ställs mot alla; ett kannibalistiskt system.