Nytt monument för svenskar i utlandstjänst

2:11 min

Idag är det Veterandagen, en nationell högtidsdag för de svenskar som gjort utlandstjänst i olika konfliktområden, och i eftermiddag inviger Kung Carl Gustaf ett nytt minnesmonument för dessa, Restare på Djurgården.

Idag är det Veterandagen, en nationell högtidsdag för dom svenskar som gjort utlandstjänst i olika konfliktområden, och i eftermiddag inviger Kung Carl Gustaf ett nytt minnesmonument för dessa som arbetats fram av Försvarsmakten, Statens Konstråd och Kungliga Djurgårdsförvaltningen. Platsen är framför Sjöhistoriska museet, och det var skulptören Monika Larsen Dennis som vann den anonyma tävlingen med marmorverket ”Restare”.

Och behovet av att skapa en samlande plats för landets alla veteraner har efter hand vuxit sig allt starkare, menar försvarsmaktens representant i projektgruppen, Överste Ulf Persson:

Ja, det är i runda tal 100 000 svenskar, civila och militära, som gjort utlandstjänst i konfliktområden. Och platsen som reflekterar deras insatser är också en plats för kontemplation, menar konstnären Monika Larsen Dennis. Vid den amfiteatraliska naturen framför Sjöhistoriska museet svävar ett 150 kvadratmeters ljusgrått golv med tre uppvärmda vita marmorbänkar, framför något som kunde vara en kotte.

”Restare” framför Sjöhistoriska museet invigs på Djurgården idag.