Sollefteå

Fel med skyddsjakt på Junselevargen

2:01 min

Idag åker Naturvårdsverket på ännu ett bakslag i vargfrågan. Det var fel att dra igång en skyddsjakt på den omtalade Junselevarghonan i vintras. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast.

Domen gäller en varghona som vandrat in från Finland, vars framtida valpar skulle kunna förstärka den inavlade svenska vargstammen. Därför ville myndigheterna skydda henne.

I vintras blev situationen akut kring Junsele i Västernorrlands län, där vargen rev renar och störde rennäringen.

Taktiken att flytta vargen söderut hade misslyckats flera gånger. Därför beslöt Naturvårdsverket istället om skyddsjakt som överklagades.

Idag säger Förvaltningsrätten att det inte är säkert att vargen ensam står för alla skadorna. Och att Naturvårdsverket kunnat vidta andra åtgärder, som till exempel att flytta renarna till ett annat område.

Fallet med Junselevargen, där landets högsta naturvårdande myndighet fällts för att vilja skjuta den varg man egentligen velat skydda, visar hur intrasslad vargfrågan blivit.

Naturvårdsverket har åkt på fler bakslag i vargfrågan den senaste tiden. Dels underkände förvaltningsrätten nyligen vinterns jakt på 16 vargar, enligt myndigheten ett sätt att förstärka stammen genetiskt.

Dels föll myndighetens planer för andra året i rad på att sätta ut valpar från djurparker till vilda varghonor, för att på så sätt sprida nya anlag.

Det här är nederlag också för regeringen, som drivit på i frågan och som är pressad att visa EU-kommissionen att man lyckas med att förstärka vargstammen genetiskt.

Kommissionen har ju i flera års tid skarpt kritiserat Sverige för att inte skydda den hotade arten tillräckligt. Och så sent som häromdagen tog statsminister Fredrik Reinfeldt upp vargfrågan med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso:

– Vi tycker att större flexibilitet skulle behövas i hanterandet av en helt förändrad situation när det gäller rovdjurstrycket och vargstammens utbredning i Sverige.