Fler stadsfestivaler i framtiden

1:12 min

Färre tältfestivaler och fler i storstadsmiljöer. Så kan framtiden för festivalsverige ut efter att Peace and Love lägger ner. Det tror Tobias Nielsén som är kulturekonom och har forskat på festivaler.

--  Det är något som har pågått flera år, att konkurrensen har ökat, gagerna gått upp och dessutom en kärvare ekonomisk situation som påverkar sponsorpengarna, säger Tobias Nielsén som menar att Sverige har alldeles för många stora festivaler för att det hela ska gå runt ekonomiskt.

I går beslutade Peace and Love att lägga ner och Tobias Nielsén säger att Sverige har alldeles för många stora festivaler för att det hela ska gå runt ekonomiskt.

– Vi ser en storstadifiering av det hela och då kanske mindre inslag av tältfestivaler. Man kan också fråga sig hur det är med den klassiska rockfestivalen, mot denna trend med Swedish House Mafia, Avicii och så vidare som fyller arenor, säger Tobias Nielsén om nästa års festivaler.

Han tycker att det finns ett problem med att festivalbesökare väntar med att köpa sina biljetter till sista stund.

– Folk drar ju folk så om man säger att det verkar inte som att så många kommer i år då skulle allt fler dra sig för att köpa biljett. En festival vill ju, tvärtemot, att man ska köpa så tidigt som möjligt för att ha råd att finansiera förskott och alla möjliga räkningar som dyker upp.