Nya åtgärder ska förhindra rymningar från Norrtäljeanstalten

Bättre underrättelseverksamhet, specialiseringar av personalen och ett större nationellt ansvar för högriskfångar. Det är en del av de åtgärder som ska förhindra framtida rymningar, bland annat från Norrtäljeanstalten.

Idag presenterades utredningen som landshövding Björn Eriksson gjort på uppdrag av regeringen. Eriksson riktar också skarp kritik:

”Det största hotet är kriminalvården själv som upprepade gånger visat att man har en olydig organisation där fattade beslut inte följs” skriver han bland annat.

Men vid Norrtäljeanstalten är utbildningsnivån god, menar Hans-Olof Larsson, kriminalvårdschef vid anstalten.

- Jag känner inte riktigt igen Norrtälje i den här beskrivningen.

I fjol tvingades de skära ned på utbildningar för att få budgeten att gå ihop och för bara några veckor sedan tvingades en kvinnlig vårdare sluta eftersom hon haft sex med en intagen.

- Det känns ju lite trist. Vi har ju ändå gjort en gedigen satsning kring de här frågorna. Ibland kommer det in fel människor i våra led, det är bara att konstatera, säger Hans- Olof Larsson.

Norrtäljeanstalten har haft problem med insmugglade mobiltelefoner, men den störsändare som anstalten skulle få kan tidigast tas i bruk till sommaren.

Efter fritagningen i somras har de fått krav på flera saker som måste åtgärdas, och enligt Larsson är de så gott som klara med de kraven.