Oenighet i riksdagen inför viktig säkerhetspolitisk rapport

2:26 min

I morgon ska försvarsberedningen presentera den första säkerhetspolitiska rapporten på fem år. Samtidigt står riksdagens två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, just nu långt ifrån varann i synen på den militära upprustningen i Ryssland.

Enligt uppgifter till Ekot är det fortfarande mycket arbete som återstår innan riksdagspartierna är överens. Vänsterpartiet kommer sannolikt inte att ställa sig bakom hela rapporten.

Så här ser Peter Hultqvist, talesperson i försvarsfrågor för Socialdemokraterna, på Rysslands upprustning.

– De satsar på både armé, flyg och marinstridskrafter. De har en ökad övningsverksamhet och ett starkare underrättelsemönster nu än tidigare. Och jag tycker att det är rimligt att tala om det, säger han.

Det tycker alltså inte Socialdemokraterna att Moderaterna har gjort. I stället menar Peter Hultqvist att såväl statsministern som försvarsministern och utrikesministern ständigt förminskar det som nu händer i Ryssland.

– Carl Bildt kommenterar övningsverksamheten på flygsidan i påskas på ett mycket nedtonande och, som jag tycker, slarvigt sätt, där jag inte heller är säker på att han ger en korrekt bild av vad som har skett, säger han.

Moderaterna är minst sagt irriterade över att Socialdemokraterna vädrar sin kritik just när försvarsberedningen ska presentera en så bred samsyn som möjligt om säkerhetsläget i världen. Hans Wallmark, som sitter i Försvarsberedningen för Moderaterna har sin bild klar av vad Socialdemokraterna försöker göra.

– Jag tror, inte minst med det som har skett de senaste dagarna när man så tydligt markerar i Rysslandsfrågan. att det finns snäv partitaktik bakom. Och det kan jag bara beklaga, säger han.

Alla är överens om att det pågår en upprustning i Ryssland, men frågan är vad det innebär. Enligt uppgifter till Ekot är det allra mest Moderaterna och Vänsterpartiet som tonar ner allvaret i detta, medan Socialdemokraterna och Folkpartiet ser mest allvarligt på dom resurser som Ryssland nu satsar på militären.

De andra partierna befinner sig någonstans däremellan. Men enligt Hans Wallmark tar inte Socialdemokraterna ansvar för sin hållning.

– Om jag nu är orolig för den ryska utvecklingen, har jag då lagt mer pengar än regeringen, när det gäller försvarsbudgeten de senaste åren? Svaret är nej. Det har inte Socialdemokraterna föreslagit, säger han.

I Sverige finns det en tradition av breda överenskommelser när det gäller säkerhetspolitiken. I den förra rapporten, 2008, var det bara Vänsterpartiet som meddelade en avvikande hållning.

Enligt uppgifter till Ekot kommer partiet göra det även den här gången. Det är framför allt samarbeten med Nato som Vänstern vill reservera sig emot.

Men när nu bara ett dygn återstår tills rapporten ska presenteras är det fortfarande inte säkert hur det blir med enigheten mellan dom andra partierna.

– Vi har digra timmar av arbete framför oss, säger Hans Wallmark.