LKAB räddar Northlands gruva

1:42 min

Gruvan Kaunisvaara utanför Pajala ser ut att kunna räddas. Försäkringsbolaget Folksam, finska industrikoncernen Metso, LKAB:s riskkapitalbolag Norrskenet och byggbolaget Peab investerar totalt 665 miljoner kronor i Northland.

– Affären väntas vara i hamn på tisdag och så fort affären har gått igenom så kan verksamheten i gruvan återupptas, säger finanschefen på Northland, Eva Kaijser.

Det blir alltså ett konsortium med Folksam, Metso, Peab och riskapitalbolaget Norrskenet, där LKAB är delägare, som går in och bidrar till att rädda konkurshotade Northland Resources. Beskedet kom sent på onsdagskvällen efter långdragna förhandlingar.

Förslaget till lösning som framförhandlats innebär att Northland Resources tillförs sammanlagt 2,2 miljarder kronor genom emission av obligationer.

– Vi vill tillsammans med konsortiet återskapa förtroendet för Northland. Det är till gagn för företaget, vår region och för gruvbranschen i Sverige som helhet, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro i en kommentar.

Konsortiets investering på 100 miljoner dollar, 665 miljoner kronor, ger dem rätt att utse fyra av sju styrelseledamöter i Northland. Syftet är att få inflytande och tillföra kompetens som kan upprätta bolagets förtroende.

Tre tidigare obligationsägare bekräftar att de är villiga att satsa ytterligare 120 miljoner dollar. Men fortfarande saknas över 100 miljoner dollar för att komma upp i de 335 miljoner som företaget behöver för att överleva.

Northland räknar dock med att lånet kommer att bli fulltecknat, eller till och med övertecknat, baserat på det intresse som visades för erbjudandet som drogs tillbaka i förra veckan, sa Karl-Axel Waplan på en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Pajalagruvan stoppades förra veckan på grund av den akuta finansiella krisen för Northland.

LKAB går inte in i gruvprojektet för att få mer malm till sin egen verksamhet.

– LKAB har fullt fokus på att starta våra nya gruvor i Svappavaarafältet och genomför vår tillväxtplan. Det här är en finansiell investering, säger Lars-Eric Aaro.

Den finansiella lösningen gör det möjligt för bolaget att fullfölja sina planer och komma i full produktion i slutet av nästa år. Det är bolagets vd Karl-Axel Waplans övertygelse.

I kväll ska allt vara klart, och enligt Waplan kan aktien sedan börja handlas på Oslobörsen igen.

På tisdag avgörs om bolagets nuvarande huvudfinansiärer godkänner lösningen.

Northlands ledning förhandlar nu om att blockeringen av bolagets bankkonton ska hävas.

Waplan uppgav av det finns förhoppning om att brytningen som stoppades i fredags ska kunna återupptas i början av nästa vecka.