Hjulstabron har öppnats vid flera polisjakter

Polisen har flera gånger tidigare beordrat att Hjulstabron utanför Strängnäs ska öppnas under pågående biljakter, avslöjar SVT. I mars omkom två misstänkta bensinsmitare sedan deras bil kört ner i vattnet.

Det är i den pågående utredningen om polisens vakthavande befäl begick tjänstefel när ordern att öppna bron gavs som de nya uppgifterna framkommit.

Enligt chefsåklagare Håkan Roswall vittnar flera poliser om att det inte är första gången som bron öppnats när polisen velat stoppa fordon. Enligt SVT ska telefonnumret till brovakten ha funnits på en lapp hos polisens länskommunikationscentral.

Ingen hos Uppsalapolisen bekräftar att uppgiften stämmer. Polisens presstalesman Christer Nordström säger till SVT att han inte pratat med någon som känner till att bron skulle ha öppnats tidigare.

Det var den 11 mars som två män omkom efter polisjakten mellan Enköping och Strängnäs. Hjulstabron, som är en vridbro, öppnades på polisens order.

Männen körde igenom bommarna och hamnade i vattnet. Båda två omkom i olyckan.

Polisjakten inleddes enligt de första uppgifterna eftersom de två männen smitit från en bensinstation utan att betala. Senare framkom att det kan ha varit att männen inte bländat av helljuset och misstänkts ha kört för fort som orsakat polispådraget.

Polisen har fått hård kritik för öppnandet av bron. Enligt professor Leif GW Persson står agerandet inte i proportion till det brott männen misstänks ha gjort sig skyldiga till.

Ekot