Så blir den nya fotbollsarenan i Gävle

1:43 min

Den nya fotbollsarenan som Gefle IF presenterade tillsammans Gävle kommun i dag blev en kompromiss. Pengarna räcker inte till en stängd arena med tak över alla läktare utan istället kommer kortsidornas läktare att lämnas med bar himmel ovanför. (Bildspel)

Fotbollsplanen med omgivande läktare ska ta plats där det just nu ligger en stor parkering - alldeles intill Läkerol Arena och Gunder Hägg-stadion.

130 miljoner ska det kosta, och det är Gävle kommun som står för investeringen berättar det socialdemokratiska kommunalrådet Per Johansson:

– Vi har ju haft en ekonomisk ram att hålla oss inom. Det här är det som vi tittar på, men fortfarande är det viktigt att vi får till den här intimiteten - att man kommer nära fotbollsmatcherna och att det känns att det är en hel arena. Det kommer att bli lite enklare läktare på kortsidorna men ändå får man kvar känslan och närheten och det tycker jag är jätteviktigt, säger han.

Fler får plats
Själva fotbollsplanen ska blir större än på den nuvarande hemmaarenan Strömvallen, och man beräknar höja dagens publiksnitt från drygt 3500 besökare per match till omkring 5000.

Arenan som ska ligga på Sätraåsen i Gävle ska rymma 6500 personer och beräknas stå klar till starten av Allsvenskan 2015.

Redan i höst ska man börja bygga ut parkeringsplatser och till våren nästa år är det tänkt att själva arenabygget ska dra igång. 

"Vi skapar en framtid"
Eva von Sheele-Frid som är Gefle IF:s klubbdirektör berättar att hon är nöjd med det nya arenaförslaget och att hon inte tror att arenabygget påverkas om Gefle IF skulle åka ur Allsvenskan:

– Det vi gör nu är ju långt större än att titta på tabellplacering. Här skapar vi ju en framtid och det är ju det vi har påtalat hela tiden. Vill vi ha elitfotboll i stan behöver vi ha förutsättningar att bygga det på sikt, säger hon.

"Inget kan stoppa det här"
Efter fyra år av planer på en ny arena för Gefle IF ser nu kommunalrådet Per Johansson inget som skulle kunna hindra bygget från att gå hela vägen.

– Markarbetena med parkeringsytorna kommer nog att dra igång redan i höst så när det gäller det kommer spaden i marken. Däremot kommer man inte att börja bygga själva fotbollsanläggningen utan det kommer att bli en upphandling framåt årets slut och då vet vi också exakta summorna. Jag kan inte se något som kan stoppa det här, avslutar kommunalrådet Per Johansson.