Kivik

Ny Österlensaga som skrämmer

3:37 min

I byn Lilla Stenby på Österlen kommer de mörka rådarna fram i skymningen och skrämmer slag på byinvånarna. Det är en del av handlingen i Martin Laps nya ungdomsroman som har titeln "Skymningssång för de mörka rådarna".

Lilla Stenby finns inte på riktigt - utan är bara en by som Martin Laps hittat på för sin bok. Men vi gav oss ut på jakt och hittade bygatorna i Kivik som inspirerat Martin Laps i hans roman.

- Lilla Stenby är ett hopplock av många av byarna här på Österlen, men just det här känns verkligen som Lilla Stenby, säger Martin Laps där han står i trång gränd.

Boken handlar om två ungdomar som reser från Stockholm till Österlen för att spendera sommarlovet där. Men snabbt får de veta att idyllen inte är vad den ser ut som utan något slags monster härjar i byn om nätterna.

Temat för boken är rasisim och främlingsfientlighet - eller rädslan för det okända.

- Tittar man sig runt om kring i dag, på sistone aktuellt i Stockholmsförorter, så är det tydligt att det behövs diskussionsunderlag för de här frågorna. Jag tror att det beror på att vi inte ser oss ordentligt omkring, säger Martin Laps som själv bor i Vik sedan några år.

Till boken har läraren Martin Laps även skrivit musik som ingår i handlingen.