Funktionshindrade: Skärp diskrimineringslagen

Om du inte kommer in i affären eftersom du har ett funktionshinder så är det diskriminering. Det tycker flera handikappförbund som protesterade i Stockholm i dag. De kräver att regeringen snabbar på en skärpning i diskrimineringslagen.

Elvira Kivi på Synskadades riksförbund är en av de som protesterade.
– Vi vill att regeringen skall ta tag i det lagförslag som finns.

Varje torsdag i över två år har personer samlats utanför Rosenbad för att dela ut flygblad till politiker med ett nummer på. Idag stod det 923. Det är alltså antalet dagar det gått sedan ett utredningsförslag gick igenom om att göra tillgänglighet för funktionshindrade till en diskrimineringsfråga. Problemet är bara att det inte blivit till en lag.

– Om man ser dåligt kan man inte alltid få tillgång till information, man kan inte läsa text eller skyltar och sådant. Om man har ett rörelsehinder kan man inte alltid komma in på offentliga lokaler på grund av att det finns hinder, säger Elvira Kivi.

Så som det ser ut idag så finns det en lag mot diskriminering av funktionshindrade men den gäller inte tillgängligheten. Elvira Kivi tycker att det är borde händer någoting snart.
– Det är dags att gå från ord till handling.

Regeringens bostadsminister Steffan Attefall menar att frågan är komplex men hoppas det kommer en lösning snart och att man måste titta på flera olika faktorer:
– Vad får det för konsekvenser både på nyproduktion, på olika samhällsföreteelser men också på befintliga offentliga utrymmen och likande saker? Där pågår det ett analysarbete och diskussioner som ännu inte är klara, säger Stefan Attefall.