Saudiskt twitterkrig efter sexistiskt inlägg

2:13 min

I Saudiarabien, där kvinnor inte får köra bil och har begränsade möjligheter att arbeta, har det uppstått ett twitterkrig efter att en konservativ skribent uppmanat sina landsmän att sextrakassera kvinnor som arbetar i snabbköpskassor - för att avskräcka dem från att jobba i miljöer där de kommer i kontakt med främmande män.

”Sextrakassasera kassörskor!” - det var budskapet som den religiöskonservative saudiske skribenten Abudullah Mohamed al Dawood, skickade till sina 97 000 följare på twitter i söndags – under #sextrakasserakassörskorna på arabiska. 

Syftet skulle vara att avskräcka kvinnor från att jobba i snabbköp - och att försök att återställa ordningen i Saudiarabien där många konservativa anser att kvinnor har fått för mycket frihet de senaste åren - med viss rösträtt och möjligheter att yrkesarbeta. För ett år sedan beslutade arbetsmarknadsministern att kvinnor får jobba som kassörskor.

Med myndigheterna emot sig, bestämde sig den konservative skribenten al Dawood uppenbarligen för att det mest effektiva vapnet mot kvinnor är att hota med sexuellt våld och sexuella trakasserier. Han hänvisade till och med till en obskyr berättelse från islams tidiga dagar - om en av profeten Mohammeds följeslagare som skulle ha klätt ut sig och antastat sin egen fru i mörk gränd - i syfte att avskräcka henne från att lämna hemmet.

Men Al Dawoods uppmaning till sextrakasserier av kassörskor har fått en twitterstorm till svar - hånfulla kommentarer och en satirteckning  - där man ser en storvuxen saudisk man som håller ut sin hand för att hindra en beslöjad kvinna från att komma in. Men den beslutsamma saudiska damen i svart går rakt igenom honom och lämnar efter sig ett stort hål i mannens kropp.

Den saudiska kvinnorörelsen har under många år slagits för att kvinnors rätt att yrkesarbeta ska utökas. Bland annat. Har en kvinnlig universitetsprofessor fört en kampanj för att kvinnor ska få arbeta som försäljare – till exempel i butiker som säljer damunderkläder. Den kampanjen har lyckats, men ännu har saudiska kvinnor inte rätt att köra bil eller lämna landet utan sin makes eller faders godkännande.