Blandade känslor inför besked om euro i Lettland

1:37 min

Lettland väntar inom kort besked från EU om huruvida landet ska accepteras som nytt euroland. Målet för Lettland är att införa euron den 1 januari nästa år.

Medborgarna har inte fått vara med och bestämma om eurointrädet och många letter har kluvna känslor inför att byta valuta. En av dem är Baiba Dombrovska.

 – Det är dubbla känslor, det blir enklare med transaktioner och om man reser i Europa, samtidigt är det oroligt man vill ju inte att det ska bli som i Grekland - och så gillar jag våra lettiska lats, säger Rigabon Baiba Dombrovska, som precis som många andra letter har sitt bostadslån i euro.

Många gör som hon och ser både för och nackdelar - om landet nu accepteras som nytt euroland. Det finns fortfarande frågor som ska granskas av EU-kommissionen innan beslutet fattas i juni.

Det förväntade eurointrädet väcker inga starka känslor bland gemene man här i Lettland, men många är irriterade på att det inte blev folkomröstning om frågan, en av dem är Mikelis Lubins som är emot euro.

– Jag tycker att vi ska ha lettiska pengar i Lettland. Det är så mycket problem med euron, säger Rigabon Mikelis Lubins.

Om det hade hållits en folkomröstning så hade förmodligen övergången till euro stoppats säger Alf Vanags, chef för BICEPS i Riga, ett oberoende institut för forskning om ekonomisk politik.

– Det finns enstaka grupper som engagerar sig, men de flesta bryr sig inte särskilt mycket, säger Alf Vanags.