Karlskrona

Susanne känner sig lurad av telefonförsäljaren

1:47 min

Kritiken mot hur elbolag säljer avtal över telefon växer och Konsumetverket har i omgångar efterlyst en ändring av reglerna kring avtalen som sluts över telefon. Susanne i Karlskrona hör till en av dem som blivit uppringd av ett elbolag och idag känner hon sig lurad.

Det var i slutet av april som Susanne blev uppringd av en telefonförsäljare från Energibolaget i Sverige AB.

I ett nära 13 minuter långt samtal förklarar han fördelarna med att byta elavtal och att hans bolag blivit ombedda att ta hand om prissänkningen i Karlskrona.

Vill vänta
Vem som har bett honom, ja det framgår inte. I en vänlig ton fortsätter säljaren, men Susanne börjar känna sig osäker.

På bandinspelningen från samtalen hör man hur hon ber säljaren att ringa nästa vecka efter som hon inte vill göra något just nu. Men samtalet fortsätter och tillslut har ett muntligt avtal med Susanne spelats in.

På uppdrag av vem?
Katarina Koch på Konsument Södra Småland har lyssnat på samtalet och reagerar på flera saker, bland annat undrar hon på vem som bett säljaren ta hand om prissänkningen och hon tycker att säljaren går på lite väl hårt.

Susanne var lovad att få ett brev veckan efter samtalet där hon skulle få läsa igenom avtalet och via ett direktnummer till säljaren också kunna tacka nej.

Känner sig lurad
Men brevet dök upp en månad senare och Susanne har tolkat det hela som att hon nu är kund hos Energibolaget. Och idag känner hon sig inte särskilt nöjd med vad som hänt.

– Jag känner mig lite lurad. Jag sa till honom att jag inte ville... Jag vet inte varför jag gjorde det?

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se