Västernorrland

Hopp på studsmattor kan ge tandskador

1:57 min

Varje år skadar sig ungefär 5 000 personer när de hoppar studsmatta, de flesta av dem är barn. De vanligaste skadorna är armskador, fotskador och nackskador, men även tandskador.

P4 Västernorraland träffar Navo och Linnea, som har kul när de studsar på sin studsmatta i Granloholm i Sundsvall. De har en säker variant av studsmatta med skyddsnät och vadderade kanter.

Säkerheten är viktig för varje år skadar sig om kring 5000 personer i landet i samband med hoppandet, de flesta barn. Vanligast är armskador, fotskador och nackskador. Men också tänderna kan fara illa, varje år tar tandläkaren Jan-Erik Gulliksson hand om unga patienter på käkkirurgen på Sundsvalls sjukhus. Det vanligaste är tänder som slagits ut.

– Handlar det om mjölktänder så ska de inte sättas tillbaka. Men man bör kolla att de inte har tryckts upp i käken, för det inträffar, säger Jan-Erik Gulliksson.

– Är det en permanent tand ska man försöka sätta tillbaka den så snart som möjligt, skölja den med vatten och så trycka tillbaks den på sin plats. kan man inte det så är det bra att förvara tanden i mjölk till dess man får hjälp av en tandläkare. Och har man ingen mjölk är det bra att försöka förvara tanden i munnen.

Att det är roligt att hoppa går inte att ta fel på när Navo och Linnea hoppar.

– Det är så himla kul när man får studs. Och roligast är det att sätta sig på rumpan och sedan studsa upp på benen igen, säger tjejerna.

Men är ni inte rädda för att göra er illa?

– Nä, men vi vet att man inte får hoppa med huvudet nedåt, då kan man göra sig illa.

Säkra mattor och tydliga regler för hur man får hoppa är tandläkaren Jan-Erik Gullikssons recept.

I ett annat kvarter i Granloholm hoppar de lite äldre tjejerna Joanita, Helin och Emilia. Deras matta är mycket större men saknar skyddsnät. Men tjejerna verkar veta vad de gör och hoppar säkert.

– Det är känslan av att flyga lite som är så härlig, säger Joanita

– Man tänker inte så mycket på riskerna, säger Helin. Händer det en olycka så tänker man kanske lite mer på det.

– Ju högre man hoppar desto större blir risken, men det är också då det är som häftigast, säger Emilia.