Manning riskerar livstid när rättegången nu börjar

1:48 min

Den amerikanske soldaten Bradley Manning riskerar livstids fängelse, för landsförräderi, efter att ha läckt en stor mängd hemligstämplade uppgifter till Wikileaks.

Rättegången mot Manning börjar imorgon och inför den samlades flera hundra personer för att protestera mot behandlingen av honom.

Demonstranterna i Fort Meade i Maryland, där rättegången mot Bradley Manning ska hållas, ser honom som en hjälte.

– We are all Bradley Manning, ropade de.

Manning, som hållits fången under tre år, har medgett att han läckt hemligstämplade uppgifter till Wikileaks.

De publicerades också av en rad medier runt om i världen. Det mest omtalade avslöjandet är en videoinspelning av amerikanska soldater under Irakkriget som visar hur de skjuter och dödar oskyldiga civila, med kommentarer som låter som om de spelar TV-spel.

Bradley Manning har sagt tidigare att han blev upprörd över hur civila drabbades i krigen i Afghanistan och Irak och att han försökte slå larm hos överordnade utan framgång.

Ett par stora amerikanska tidningar svarade inte när han ringde och ville berätta har hans sagt. Han ville ha igång en debatt om militärens roll och utrikespolitiken.

Den amerikanska regeringen hävdar att Bradley Manning är en förrädare och ville skada USA medvetet genom att hjälpa fienden.

Åklagaren måste kunna bevisa att det förhåller sig så för att få honom fälld för landsförräderi.

Bradley Manning åtalas under den spionerilag från 1917, som Obamas administration använt sig av mer än någon före honom.

Försvaret hävdar att det som läcktes inte var topphemligt, att det inte skadat USA och att avsikten inte var att hjälpa fienden.

Rättegången, som väntas pågå i ett par månader med mer än hundra vittnen, bidrar också till den debatt om pressfrihet och myndigheternas jakt på medieläckor som pågår i USA.

Debatten startade sedan det blivit känt att justitedepartementet godkänt en bred kartläggning av nyhetsbyrån AP:s telefontrafik, utan förvarning, för att efterforska hemliga källor.