Guldbrytning i norr kan ge tusentals jobb

Om någon vecka tas det första guldet fram i den nyöppnade gruvan i Svartliden i Västerbotten. Gruvan ligger i ett malmbälte som kan ge 5 000 årsarbeten under de närmaste 50 åren.

– Jag är så glad över det här så det går inte att beskriva, därför att det påverkar ju inte bara Pauträsk lilla by, utan det påverkar Storuman, Lycksele och Vilhelmina för vi har anställda från alla kommunerna, säger Greta Stenman, en av det 60-tal personer som idag jobbar i gruvan i Svartliden.

Greta Stenman pekar med handen över skog och myr. Från Svartliden - som ägs av Dragon Mining, det australiensiskt gruvföretaget - är utsikten god. Och det som nyss var orörd natur är nu ett gigantiskt dagbrott.

Ett tiotal företag
Här råder full aktivitet. Malmbehandlingsverket provkörs. Rejält påklädda män och faktiskt också ett flertal kvinnor skyndar.

Vilken dag som helst är det första råguldet klart. Förväntad produktion är två ton per år.

Men Dragon Mining är inte ensamma. Idag finns ett tiotal gruvföretag längs den så kallade guldlinjen i Västerbotten. Nyligen gavs klartecken för provbrytning i Fäboliden där svenska Lappland Goldminers vill testa förutsättningarna för en guldgruva.

”Folk har inte förstått hur stort det är”
Sven Roosqvist vd för Lyckseles näringslivsfond räknar stenhårt med ännu fler öppnade gruvor i längs Västerbottens guldlinje.

– Mellan fyra och femtusen direkta arbetstillfällen och det är mycket i det här området, så jag tror att folk inte har förstått hur stort det här är.

Då har han inte räknat med entreprenörerna. De som borrar, spränger och kör lastbil. Då kan det handla om 10 000 årsarbeten under de kommande 50 åren säger Sven Roosqvist.

Cerum, Centrum för regionalvetenskap vid Umeå Universitet, har gjort mer vetenskapliga beräkningar. Bara i Svartliden och Fäboliden blir det enligt dem, 2 000 arbetstillfällen under den tid gruvorna varar.

Hög guldkvalitet
Dragon Minings vd Fred Boman menar att grunden är guldets goda kvalitet. Och så en infrastrukturen med el och vägar överallt och en arbetskraft där många redan har kunskap om mineralbrytning. Det är faktorer som intresserar utländska gruvföretag. Till det kan läggas världsmarknadsläget med goda guldpriser och stark efterfrågan.

Men för dem som bor i kommunerna kring Svartliden och i den lilla byn Pauträsk alldeles nära gruvan, kom guldet framför allt med jobb. Bogöran Lindström blev arbetslös när Byggelit i Storuman lade ner. Han är mycket nöjd.

– Man kan inte ha det så mycket bättre, bo på vischan och ha åtta kilometer till jobbet.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kellgren@sr.se