UL slutar med förtryckta tidtabeller

1:11 min

Nu är det slut med de förtryckta tidtabellerna. Från och med den 17 juni kommer Upplands Lokaltrafik inte längre att trycka upp färdiga tidtabeller i pappersformat, utan den som vill ha en sådan får gå in och komponera sin egen på nätet. Främsta skälet till förändringen är miljön, säger UL:s informationschef UL Sture Jonsson.

--Vi gör det här som en miljöåtgärd. Vi kan konstatera att vi årligen har tryckt tidtabeller för 60 ton papper och vi vet att många av våra resenärer bara använder en eller någon enstaka linje och därför blir väldigt många sidor i de här tidtabellerna olästa, säger Sture Jonsson på UL.

Blädderljudet från UL:s tidtabeller kommer att bli allt mer sällsynt i framöver. För från och med 17 juni, då den nya tabellen börjar gälla kommer det alltså inte att finnas färdigtryckta tidtabeller längre. Men, för den som vill ha en i pappersformat finns det ändå en möjlighet.

– För att spara papper och spara på miljön så går vi nu över till att man själv beställer de tidtabeller man har användning för och så får man dem i ett häfte.

Men då blir man plötsligt väldigt beroende av internet för att se era tidtabeller. Vad gör min mormor till exempel som bor ute på landet och inte har internet?

– Hon ringer till UL:s kundtjänst och säger att hon vill beställa en tidtabell och då hjälper de henne att göra den här beställningen, säger Sture Jonsson på UL.