Les Arts Florissants på Stockholm Early Music Festival

3:04 min

Nu startar den viktigaste nordiska festivalen för den tidiga musiken - alltså musiken som fanns fram till Bachs död 1750. Varje år under den första veckan i juni har man sedan 2002 kunnat lyssna på stora världsartister och mindre kända grupper och ensembler på Stockholm Early Music Festival. Men i år har man ett spänt bågen extra mycket med tunga gästspel av tyska Freiburgs Barockorkester och amerikanska Anonymous 4. Och i går i Tyska Kyrkan i Stockholm inledde man med ett verkligt sällsynt besök av den franska gruppen Les Arts Florissants.

I musiken är det dramatik, det är nästan en brutal övergång från det instrumentala till det vokala. Här finns en vilja att ta tag i oss direkt, bestämma att det här faktiskt inte bara är rar musik i många stämmor.

Les Arts Florissants är på en Europaturné med musik av Monteverdi mest - det vi nu hörde var av Marenzio. Monteverdi samlade sin världsligt tonsatta lyrik, alltså sina madrigaler, i nio olika böcker - den mest kända är den åttonde, men på turnén sjunger de hela den femte.

Bara för att kort ge er tiden musiken kommer ifrån så bor han då i Mantua i Italien, det de första åren på 1600-talet och bara några få år efteråt skriver han den första riktiga operan. Igår hörde vi dessutom musiken i Tyska Kyrkan som byggdes precis samtidigt. Vi talar alltså om operakonstens födelse, där man går från enbart sång till att addera instrumenten till sången och dela upp sjungandet mellan de olika rösterna. Det blir små pjäser till musik - och som de gör det!

Les Arts Florissants klang är extremt tydlig och varje detalj är utmejslad. Det är som att vara inuti musiken. På scenen finns stråkarna bakom sångarna, lutan och teorben på varsin sida och till höger finns också en cembalo. En gemensam klang av individuella musikaliska uttryck... Hur är det möjligt?

Jag hade enormt höga förväntningar när nu Les Arts Florissants kom hit för första gången på 24 år. Det brukar straffa sig med så löjliga, närmast religiösa frälsarförväntningar - men den musikaliska guden hörde bön....

Konserten med Les Arts Florissants direktsändes i Sveriges Radio P2 och ligger kvar för lyssning 30 dagar. De flesta av huvudkonserterna i Tyska Kyrkan under Stockholm Early Music Festival spelas in av P2 Live och direktsänds eller sänds i efterhand.