ÅRETS MEDIEORM

Metropol 93,8 får journalistikpriset Årets Medieorm 2013 för ”Hur känns det?”

16 min

PRESSMEDDELANDE/ÅRETS MEDIEORM 2013. Journalistikpriset Årets Medieorm delas idag ut för tredje gången. 2013 års pris tilldelas Sveriges Radios Metropol 93,8 för ”Hur känns det?”
  
– Bland årets nomineringar var Metropol 93,8 det givna valet. ”Hur känns det?” är ett riktigt bra journalistiskt hantverk där alla dagens möjligheter tas tillvara och där redaktionen tillsammans med publiken förde över debatten till dem som faktiskt lever mitt uppe i den verklighet som diskuterades, säger Cilla Benkö, en av instiftarna till priset och vd för Sveriges Radio.

Journalistikpriset Årets Medieorm 2013 går till Sveriges Radios Stockholmskanal Metropol 93,8 för satsningen ”Hur känns det?” Genom ny teknik och ett förändrat förhållningssätt skapade satsningen förståelse för vad som händer när människor utsätts för rasism i vardagen.

Journalistikpriset Årets Medieorm ska gå till en medveten förnyare av journalistiken som har siktet inställt på framtiden.
   – För första gången går nu detta pris till en redaktion i det egna bolaget och jag hoppas att vi inom Sveriges Radio även fortsättningsvis kan bidra på detta sätt i det offentliga samtalet, säger Cilla Benkö.

Juryns motivering:

Under hösten 2012 visade Sveriges Radios Metropol med hjälp av ny teknik och genom ett förändrat förhållningssätt att det går att göra något unikt i mediebruset, något som engagerar unga och nya radiolyssnare och som gör skillnad. Genom satsningen ”Hur känns det?” skapades en helt ny förståelse för vad som händer när människor utsätts för rasism i vardagen – slentrianrasism i skolan, på jobbet, på fotbollsplanen och i klubbkön.
   Unga Stockholmare med bakgrund i andra länder och kulturer, människor som normalt sällan kommer till tals i etablerade medier, berättade om sina egna erfarenheter av vardagsrasism – hur den känns och hur den påverkar. Redaktionen förde samtal på flera digitala plattformar och i konventionell radio och fler än 400 historier kunde förmedlas.
   Ett utmärkt exempel på riktigt bra Journalistik 3.0 där den moderna journalistiken dessutom vände en debatt som tidigare främst hade förts av andra än dem som själva utsätts för vardagsrasism.

Priset Årets Medieorm instiftades av Sveriges Radio 2011 för att premiera journalistisk förnyelse och belöningen är 10 000 kronor samt äran.
   Tidigare pristagare har varit Flashbackgrävarna som avslöjade naturfotografen Terje Hellesøs bildfusk och SvD Näringsliv som tog hem priset med Räntekartan 2012. Läs  mer:

Samtliga inkomna nomineringar till 2013 års pris var:

BG Bodin och Daniel Öhman, Sveriges Radio
Carl Fridh Kleberg, TT
Dagens Arena
SVT Pejl
Lil Eriksson Eventnews.se
Bakjour
Nyhetsnätverket/Publiknätverket, SR P4 Jämtland
Aftonbladets tv-redaktion
J++ Stockholm
SR Metropol 93,8 för #hurkännsdet

Prisjuryn har utgjorts av Sveriges Radios vd Cilla Benkö, Sveriges Radios fd vd Mats Svegfors samt Medieormens redaktör Cecilia Djurberg

Kontakt:

Cecilia Djurberg
08-784 71 52
cecilia.djurberg (a)sverigesradio.se
twitter.com/ceciliadjurberg