Förmiddag i P4

"Man bör använda lägst solskyddsfaktor 25"

30 min

När man väl solar så är det solskyddsfaktor som gäller och på hudmottagningen på Centrallasarettet rekommenderar man vuxna att aldrig använda lägre solskyddsfaktor än 25. Det säger Pernilla Stocks Odebrant som jobbar där. Framförallt är det viktigt att smörja in ansiktet som alltid exponeras för sol.

Vad har ni för rekommendationer kring solskyddsfaktor?

– Till vuxna personer i sverige brukar vi rekommendera att man aldrig använder lägre solskyddsfaktor än 25. Sedan finns det uppåt 50+ i solskyddsfaktor. Det är väldigt individuellt hur mkt man behöver. Tillhör man en riskfaktor, alltså har haft hudcancer i familjen så ska man använda en högre faktor upp mot 50. Samma sak gäller om du har en ljus hud med fräknar och lite pigment. 

Hur är det med barnen?

– De små barnen ska inte vara i solen. Där är det kläder, solhattar och skugga som gäller, men tumregeln är att när de börjar gå och röra sig själva så är det dags för solkräm.  

Kan man ha samma solskyddskräm i ansiktet som på kroppen?

--Man kan generellt ha samma, men den som är avsedd att använda i ansiktet har ofta inte så mycket fett i som den man har på kroppen. Det handlar om rent kosmetiskt. Mer fett betyder med blänk i ansiktet, även om det fungerar.

Vad säger du om sprejvarianter?

--Det kan vara bra just till barn som är lite otåliga som inte har lust att vänta den tid det tar att smörja in, men risken är att man får på sig för lite. I regel är kräm bättre, för då vet man hur mycket man får på sig.

Hur ofta ska man smörja om?

--Om man svettas mycket så rinner solskyddet av. Det kan också skavas av med handdukar och liknande. Även om krämer är vattenfasta så försvinner det efter hand, så bättra på.

Hur länge håller en flaska?

--Om en flaska räcker över säsongen så har du nog smörjt in dig för lite. Men titta på bäst före-datum och läs hur du ska förvara krämen. Värme kan göra innehållet härsket eftersom den innehåller mycket fett.