Rättegången mot Bradley Manning startar i USA

1:16 min

På måndagskvällen svensk tid inleds rättegången mot den amerikanske soldaten Bradley Manning, som överlämnade hundratusentals hemligstämplade dokument till Wikileaks. Om åklagarnas linje vinner kommer han att dömas till livstids fängelse.

Rättegången äger rum på militärbasen Fort Meade strax norr om Washington och innan förhandlingarna inleddes i dag samlades en mindre grupp demonstranter utanför basen för att ge sitt stöd till den 25-årige Bradley Manning.

För dem är han en sanningssägare som gjort det möjligt för allmänheten i USA att få ocensurerad information om vad den amerikanska militären gjort i till exempel Irak och Afghanistan. Men enligt åklagarna har offentliggörandet av hemligstämplade handlingar inneburit en direkt hjälp till USA:s fiender, en form av landsförräderi och spioneri, de vill därför att Manning döms till livstids fängelse utan chans att bli frigiven.

Manning själv har erkänt mindre allvarliga åtalspunkter, som ändå kan ge upp till 20 års fängelse. Det här är det mest uppmärksammade fallet på senare år i USA där myndigheterna försöker täppa igen läckor. Rättegången väntas pågå i närmare tre månader och åklagarsidan kommer att kalla in mer än 100 vittnen.

Det är tre år sedan Bradley Manning greps och en stor del av tiden har han suttit i isoleringscell, enligt en FN-rapport har behandlingen av honom har varit kränkande och inhuman.