Nytt tiopunktsprogram mot problemen i skolan

1:43 min

För första gången går nu Regeringen, lärarfacken och arbetsgivarna inom skolan ihop för att lösa skolproblemen i Sverige.

De har enats om tio åtgärder, bland annat höjda lärarlöner, och mindre administration.

För första gången går nu regeringen, lärarfacken och arbetsgivarna inom skolan ihop för att lösa skolproblemen i Sverige.

De har enats om tio åtgärder, bland annat höjda lärarlöner och mindre administration. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är nöjd med överenskommelsen.

– Det är en mycket bred enighet vi ser i dag, den är helt unik. Jag kan inte påminna mig att vi under efterkrigstiden i Sverige har nått en sådan bred enighet mellan båda lärarfacken, alla arbetsgivarorganisationer och staten på det sätt som vi gör i dag, när det gäller den här typen av frågor, säger han.

Jan Björklund talade bland annat om höjda lärarlöner, minskad administration, högre antagningskrav, men också om ett lämplighetsprov som sökande ska göra redan vid antagningen till lärarutbildningen.

Förändringar som det talats om tidigare, men som nu alltså får stöd av såväl Sveriges Kommuner och Landsting, Friskolornas riksförbund, och lärarfacken. Punkter om lärarlegitimationen, övningsskolor, och utvecklingen inom lärarutbildningen och dess praktik fanns också med i överenskommelsen.

– Jag är väldigt glad över att vi har en ny ton i det skolpolitiska samtalet där man lyssnar på varandra. Det ger förutsättningar för en långsiktighet och för hållbara, tydliga spelregler på skolans område, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund, gläds också åt överenskommelsen, men höjer ett varningens finger.

– Möjligt att jag är skeptisk om att vi lärare har sett det här många gånger, med vackra ord på papper, om att vi ska få höjda löner och att det ska bli förändringar. Och så sker det i alla fall inte, säger han.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är inte imponerad.

– Det vore ju bättre om reformerna redan från början var genomtänkta och finansierade, så att vi får arbetsro på skolorna, i stället för snabba förändringar genom presskonferenser, säger han.

Lars Kiessling, lärare på Äppelviksskolan i västra Stockholm, tror på höjda löner när han ser dem.

– Jag har hört om dem i 15-20 år men jag har inte sett mycket av dem. Jag vill se dem under en lång sammanhängande period, inte att det har hänt ett enstaka år. Show me the money, säger han.