Novus opinion: C och KD under fyra procent

2:01 min

Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger båda återigen under valspärren på fyra procent för att få plats i riksdagen. Det visar Svensk väljaropinion, den sammanvägning av opinionsmätningar som Novus gör för Ekot. Så har det i stort sett varit så under hela året.

Att det pågått länge får konsekvenser, menar Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Partierna börjar att agera på ett annat sätt när det blir så tydligt att framför allt ett, kanske två, partier är på väg att tappa fotfästet i väljarkåren, säger Marie Demker.

Det är inte bara de andra partierna som ändrar sitt beteende gentemot dem under fyraprocentsspärren. Även väljare gör det och börjar kanske leta efter ett nästa bästa alternativ bortom Centern och Kristdemokraterna, menar Demker.

I Novus sammanställning för maj av de fem största opinionsinstituten får Centern 3,7 procent och Kristdemokraterna 3,3.

Att båda har problem innebär inte att förklaringen och strategin för dem är densamma. Det är två olika partier. Störst problem har KD, anser Marie Demker. Deras profilfrågor får inte plats i alliansen.

– De ryms i en regering där andra frågor hela tiden är på tapeten. Det är svårt för dem att profilera sig inom ramen för det här regeringssamarbetet.

För Centern ser bilden annorlunda och bättre ut.

– Det är ett parti med stora resurser och jag tror det ändå finns vissa möjligheter. Men ju längre tiden går, desto svårare blir det, säger Marie Demker.

Problemen för dessa två partier borde oroa alliansens samtliga partiledare på allvar.

– Jag har ingen aning om vad pratar om när de äter frukost, partiledarna. Men jag misstänker att detta borde vara en ständig huvudvärk.

Novus siffror för maj präglas annars av ett rätt stort stillastående, det är inte mycket som förändrats i opinionen. Alliansen har 41,5 procent, minus 0,4 procentenheter. De tre rödgröna partierna får 49,4 procent, plus 0,6 procentenheter.

Miljöpartiet uppvisar störst förändring och når 9,8 procent, plus 1,2 procentenheter. Inte så konstigt, menar Marie Demker. Partiet har nyss haft kongress. Man håller sig också rätt öppet för samarbete med båda sidorna och blir därmed intressant.

Socialdemokraterna backar 0,8 procentenheter jämfört med april och får 33 procent. Att partiets återhämtning verkar ha stannat av kan hota ambitionen att vara stommen i en ny regering.

– Lite av en utmaning är det väl att man inte får plana ut på den nivå där man befinner sig just nu. Det kvarstår en hel del mobiliseringsarbete om man vill bli den kraften, kommenterar statsvetaren Marie Demker.