Skaraborg

Hårdare straff för köttfuskarna

1:51 min

Snart ska köttfuskarna bestraffas hårdare på EU-nivå. Den moderate europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt var på snabbvisit i Skaraborg under måndagen där hon besökte lokala matproducenter och återförsäljare. Bland annat Dafgårds som i vintras hamnade mitt i hästköttskandalens centrum.

Praktisk ursprungsmärkning av kött, bättre lagstiftningen för att förebygga fusk inom köttindustrin, samt centraliserad kontroll och inspektion av köttproduktionen utan att straffa småföretagare. Det är några förslag som moderate ledamoten  Anna Maria Corazza Bildt vill ta upp med kollegorna i EU- parlamentet. Straffstorleken ska bestämmas i proportion till företagets vinst.

– Vi tittar på ett mer konkret straff för de som fuskar. Att de får straff i paritet med den vinst man gör. Det skulle göra att de som fuskar och de som inte gör det skulle kunna konkurrera på med lika villkor.

– Problemet finns i hela Europa.

För att konsumenterna ska börja lita igen på matbranschen måste ansvaret delas av alla inblandade, enligt Corazza Bildt.

– Livsmedelsledet måste bli mer transparent. Vi måste hjälpas åt politiker, företagare och media. Vi har alla delat ansvar att se till att konsumenterna blir mer medvetna om var maten kommer ifrån.