Spanska sjukhus bryter mot EU:s lagar

1:46 min

Spanien riskerar att dras inför domstol för att minst ett 20-tal av landets sjukhus bryter mot EU:s lagar. EU-kommissionen har fått klagomål från hundratals patienter som har blivit tvingade att betala i förskott för att få akut vård, trots att de har visat upp giltiga europeiska sjukförsäkringskort.

– Det finns hjärtskärande fall där patienter, akut sjuka och med smärtor, har blivit lämnade i en korridor utan behandling tills de har lyckats hitta pengar att betala med, säger Jonathan Todd, talesman på EU-kommissionen.

EU-medborgare som har ett blått europeiskt sjukförsäkringskort ska ha rätt till akut vård i ett annat EU-land, på samma villkor som medborgarna i det land som man besöker.

Enligt Jonathan Todd är det minst ett 20-tal spanska sjukhus, mest på turistorter, som har valt att strunta i de här reglerna. För att ge akut vård har sjukhusen krävt att utländska patienter antingen själva betalar eller visar upp reseförsäkringshandlingar.

– Det är totalt olagligt, enligt EU:s regler. Akut vård i Spanien är vanligen avgiftsfri för spanjorer. Därmed ska den vara avgiftsfri även för turister, säger Jonathan Todd.

EU-kommissionen har nu inlett en process som kan leda till att Spanien dras inför domstol för brott mot EU:s lagar.

Det har även kommit klagomål från patienter som säger sig ha haft liknande problem på sjukhus i Grekland och Portugal. EU-kommissionen håller just nu på att undersöka hur välgrundade de klagomålen är.