Oppositionen drar ifrån – Moderaterna tappar

1:36 min

Den rödgröna oppositionen drar ifrån och gapet till Alliansen är nu nästan 10 procent. Det visar SCB:s stora partisympatimätning som presenterades på morgonen i dag. Undersökningen är den största i Sverige med betydligt fler intervjuade än de kommersiella mätningarna.

Moderaterna tappar mest jämfört med förra undersökningen och landar på 26,9 procent. Alliansen får tillsammans 40,7 procent av partisympatierna.

Samtidigt skulle de rödgröna partierna få egen majoritet med 50,5 procent om det vore val idag.

– Det betyder att SD inte längre skulle få en vågmästarroll. Stefan Löfven skulle kunna räkna med att bli statsminister, säger Ekots inrikespolitiske chef Fredrik Furtenbach.

SD får 7,7 procent i mätningen, vilket är en minskning med 0,2 procent jämfört med november förra året. Därmed är SD:s uppgång i SCB:s opinionsmätningar bruten och partiet skulle alltså tappa sin ställning som tungan på vågen – vilket inte uppskattas av partisekreteraren Björn Söder:

– Det är klart att som vågmästare har man ju ett betydande inflytande, så vi får hoppas att de här siffrorna inte står sig. Vår ambition är att fortsätta vara vågmästare.

Kristdemokraterna hamnar för första gången statistiskt säkerställt under riksdagsspärren med 3,6 procent – något som skulle kunna leda till ökad oro i partiet, tror Fredrik Furtenbach.

– När det kommer sådana här negativa opinionsmätningar kan det utlösa nervositet och försök att byta strategi i partier, och det gäller förstås även KD. Pressen kan öka att snabbt ändra någonting.

KD:s partisekreterare, Acko Ankarberg, tror att partiet måste bli mer synligt för väljarna.

– Vi måste hamna på näthinnan hos väljarna med den politik som vi tycker är viktig, där man sätter familjen främst. Det är uppenbart att det är besvärande att ha låga opinionssiffror, det är tungt för alla aktiva i partiet, säger hon.

Centerpartiet lyckas däremot hålla sig över strecket med 4,2 procent och ligger därmed kvar på ungefär samma nivå som förra årets SCB-mätningar.

– Siffran är väldigt dålig, men många centerpartister drar nog ändå en lättnadens suck i dag, andra mätningar har pekat på att de hamnar under spärren, säger Fredrik Furtenbach.

Han tonar dock ned betydelsen av opinionsmätningar så långt före valet 2014.

– En mätning ett helt år före valet säger ganska lite. Även om gapet mellan blocken är stort nu, har större försprång ätits upp förr. Dåliga mätningar kan dock öka krisstämningen i partierna och öka pressen på förändringar.

SCB:s halvårsmätningar är de största partisympatiundersökningarna i Sverige och mätningen görs under en hel månad. I den här undersökningen svarade 5 098 personer.

– SCB har en väldigt renlärig statistik metod. Man lägger ned mycket tid på att verkligen få de intervjupersoner man dragit slumpvis att svara på frågorna. I många andra mätningar ringer man bara någon annan om man inte får svar, säger Furtenbach.

Även SCB brottas emellertid med ökade svårigheter att få människor att svara på undersökningarna. I den här mätningen ställde drygt 56 procent av de tillfrågade upp, vilket är sämre än förra året.

Reportrar: Anton Borgström,
Per-Anders Rehn
och Katarina Helmerson