VÄSTERNORRLAND

Polis utreds för att ha öppnat Hjulstabron 2010

Polisens internutredare har nu inlett en förundersökning av ett tidigare fall när Hjulstabron, utanför Strängnäs, öppnades för att stoppa en misstänkt brottsling. Det var samma bro som öppnades för att stoppa två unga män från Medelpad i början av mars. Männen körde ut över bron och omkom och vakthavande befäl som tog beslut om öppningen misstänks nu för tjänstefel.

Det tidigare fallet gäller en man som förföljdes av polis i mars 2010. Men han ska ha vänt när han insåg att bron var öppen och han greps senare av polis.

Även det här fallet utreds nu som misstänkt tjänstefel från polisens sida, men det ska inte vara samma polis som fattade beslutet då som nu. Mannen som polisen ville få stopp på 2010 hade bland annat tidigare fällts för olaga hot och fanns också i belastningsregistret med flera trafikförseelser.

Vid det här tillfället körde han enligt polisen bland annat uppemot 80 kilometer i timmen utanför en förskola, gjorde en omkörning på backkrön vid heldragen linje och körde mot rött ljus. Enligt förundersökningen öppnades bron - men mannen vände och körde därifrån. Polisen fick senare stopp på honom i Västerås - och han fälldes för bland annat grov vårdslöshet i trafik och för att ha hotat poliser.

Männen från Medelpad som omkom när de körde av bron i mars i år hade tidigare smitit från en bensinnota på knappt 300 kronor. Det var efter olyckan i Hjulsta mars i år som polisen i Uppsala själva anmälde händelsen från 2010 till internutredningar och en förundersökning har nu inletts.

Det vakthavande befäl som är misstänkt för tjänstefel efter olyckan i år har nu förhörts, men Håkan Rosvall vill inte kommentera vad den misstänkte polisen sagt eftersom han ännu inte tagit del av förhöret.

– Jag måste läsa avskriften av förhöret först, sedan får vi se vad jag kan kommentera, säger han.

Det finns uppgifter om att polisen ska ha öppnat bron vid flera tillfällen. Vad vet du om det?

– Det här är allt polisen hittat och berättat för mig om, när de gått igenom sina loggar. Exakt hur de letat vet jag inte. Men vi har inlett en förundersökning om fallet 2010 och även där handlar det om misstänkt tjänstefel, säger han.