Sven Smedberg minns bortgångne vännen Jörgen Zetterquist

14 min

Konstnären och jazzmusikern Jörgen Zetterquist avled i fredags, 84 år gammal.

Nära vännen Sven Smedberg, som för några år sedan skrev en bok om släkten Zetterquist, planerar nu för en stor minneskonsert i Arvika 27 juni.

Jörgen Zetterquists bortgång var väntad, han hade varit sjuk en längre tid, berättar Sven Smedberg.

– Trots att vi hade väntat på den i kanske flera veckor eller månader, för det var inte så väl med Jörgen på slutet, så blev det ändå en stor och bedrövlig upplevelse. Man kan säga att han i någon mån befriades, så det är lite paradoxalt. Det tog äntligen slut, men när det gjorde det var det inte alls något roligt. Det är tomt i Värmland just nu, säger Sven Smedberg.

Sven Smedberg har känt Jörgen Zetterquist länge, och för tre år sen kom han ut med en bok om den värmländska musiker- och konstnärssläkten Zetterquist. Han beskriver Jörgen Zetterquist som en stor kulturskapare, som förtjänar ett större erkännande i landet som helhet.

– Om han inte hade valt att bo på Anneberg utanför Arvika, utan istället hade bott i huvudstaden och umgåtts på Café Opera och så vidare, så hade han varit en rikskändis. Nu valde han istället att bo i relativ obemärkthet, och följaktligen har han inte heller den status som han egentligen förtjänade, både som jazzmusiker och konstnär.

Nu planerar Sven Smedberg för en minneskonsert i Trefaldighetskyrkan i Arvika 27 juni.

– Den kommer framför allt att präglas av musik som Jörgen själv ville höra.