Kultur

Elisabeth Ohlson Wallin om den tuffa tiden i kylan efter bilden på Silvia och hakkorset

4:24 min

Pressens opinionsnämnd (Pon) friar flera tidningar för publiceringarna av Skarakonstnären Elisabeth Ohlson Wallins omdebatterade fotomontage där drottning Silvia lyfter en matta för att sopa undan ett hakkors. Ohlson Wallin själv är lättad över beslutet. 

Det handlar om publiceringar i tidskriften Tiden och tidningarna Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan.

Bilden är ett fotomontage som föreställer kungen och hans vänner som äter pizza från en naken kvinnas kropp samtidigt som drottningen står på knä och skrubbar bort ett hakkors från golvet.

Drottningen anmälde först publiceringen till pressombudsmannen - som friade, och drottningen överklagade då till Pon. Expressens chefredaktör Thomas Mattson skriver på sin blogg att det var anmärkningsvärt att statschefens gemål agerade mot medierna och att Pon:s ställningstagande därför är viktigt.

– Vad som är satir, provocerande eller möjligen till och med upprörande må ligga i betraktarens ögon, skriver Mattson.

Elisabeth Ohlson Wallin är lättad efter beslutet. Det har varit en tuff tid för henne.

– Jag var jätteskrämd. Helt slut, gick in i väggen. Nu känner jag: vad skönt att tidningarna friades. Jag har inte gjort en kostnärlig bild sedan december. Det är klart att det tar på en.

Hon säger att uppståndelsen kring bilden har påverkat hennes karriär, mest negativt. Ingen ville anlita henne längre då det kunde tolkas som att man tog ställning i tvisten med kungafamiljen.

– Man blir helt utfryst. Det är som en slags vuxenmobbning och det påverkar en väldigt mycket. Tänk själv... En drottning håller på och helst vill stämma en men sen tar tidningarna istället. Det är ju inte så roligt. Och så får man en massa hat och hot från rojalisterna i Sverige, säger Elisabeth Ohlson Wallin.