FALUN

Dyrt att ta studenten tycker Clara och Anton

2:36 min

Mössa, studentkläder, mottagning, plakat... Att ta studenten kostar pengar. Svensk Handels siffra är 15 000 kronor för ett genomsnittligt studentfirande, en beräkning Falustudenterna Clara Rasimus och Anton Nordback tror är rimlig.

Om en och en halv vecka står de där med mössa på huvudet och betygen i hand, Clara Rasimus och Anton Nordback som båda tar studenten från samhällsprogrammet på Lugnetgymnasiet i Falun. Och redan där har pengar flygit kors och tvärs: det har varit fester, studentresor och middagar, balkläder har köpts och studentkläder, mössa och plakat inhandlats. Förmodligen väntar också en mottagning hemma med mat, gäster och presenter.

Det kostar att ta studenten. Runt 15 000 kronor för en genomsnittlig sådan, enligt Svensk Handel.

-Mina föräldrar betalar grunden, alltså studentmössa, kavajen och så där, sen får jag betala det som är "lite extra", typ festerna, någon extra skjorta kanske och studentresan, säger Anton.

Detsamma gäller Clara. Eftersom hon har ett extrajobb får hon betala en del, men föräldrarna står ändå för mycket. Något som inte är en självklarhet för alla.

-Jag har tänkt mycket på det där, för det drar ju iväg. Vad gör man om man har föräldrar som inte kan betala?

Båda är överens om att det inte borde vara någon skam i att inte ha råd, men säger samtidigt att man sällan hör om det.

-Det är förvånansvärt få som har sagt att de inte följer med för att de inte har råd, säger Clara.