Främlingsfientlig musik tar på sig offerroll visar ny avhandling

2:20 min

Främlingsfientliga grupper i Sverige har länge fört fram sina budskap till ackompanjemang av offensiv rock, men nu är det andra tongångar som gäller.

Istället för att tala om den vita rasens överlägsenhet och att de som inte tillhör den är onda och ska utrotas har de intagit en slags offerposition, och det avspeglas i att musiken blivit mjukare. Det visar en avhandling som den svensktalande amerikanska musiketnologen Benjamin Teitelbaum har lagt fram vid Brownuniversitetet i Providence, USA.

- De har tagit en defensiv ställning till frågan om invandring och kanske vita befolkningar i stort.

De känner sig mer eller mindre hotade av etnisk mångfald, och sedan har de anpassat denna defensiva ställning till olika musikstilar, säger Benjamin Teitelbaum. Han har åkt runt i Sverige och intervjuat musiker, aktivister och politiker som kallar sig för nationalister. Det kan vara alltifrån Sverigedemokrater till personer som ligger långt ute på högerkanten politiskt, och nu ser han alltså hur rock som exempelvis Ultima Thule stod för har fått ge plats åt betydligt mjukare tongångar bland svenska radikala nationalister, som han väljer att kalla dem.

- Till exempel så har reggae-musiken varit något som lockade en grupp i Sverige som heter Nordisk ungdom.

Vidare har offerrollen passat bra att tonsätta till hip hop-musik, fortsätter Teitelbaum.

- Man har kanske hittat någon gemensam nämnare där, att den mesta hip hop-musiken är protestmusik, oppositionens musik. De ser sig själva som motståndare till etablissemanget.

Här i inslaget hörs artisten Zyklon Boom - ett namn som anspelar på Zyklon B, som nazisterna använde för att gasa ihjäl judar och andra under andra världskriget - men vilken roll spelar då musiken? Ja, den profilerar ett parti eller organisation, och syftar till att locka publik hos en större allmänhet.

- Den här nya retoriken, den här etnopluralismen som den kallas ibland, där man säger sig kämpa för en befolkning som lider, kämpa för ett offer. Det är någonting som är mycket mycket svårare för allmänheten att stämpla som extremistiskt, säger Teitelbaum och fortsätter:

- De vill se en värld av etnisk mångfald. Det betyder att etniska grupper ska hålla sig skilda.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se