Uppgifter om rysk övning kan ha skadat försvaret

0:43 min

Att uppgifter om det ryska bombflygets övningar mot Sverige under påskhelgen läckte ut och publicerades i flera medier, bland annat Svenska Dagbladet, kan ha skadat Försvarsmakten. Det kommer nu att utredas av Justitiekanslern.

Justitiekanslern (JK) bekräftar för Ekot att Försvarsmakten har lämnat in en anmälan till Säpo, som lämnat över ärendet till åklagare, som i sin tur lämnat ärendet för prövning hos JK.

JK ska nu avgöra om tryckfrihetsbrott begicks i och med en publicering i bland annat Svenska Dagbladet och om förundersökning ska inledas.

Ett annat brott som kan komma i fråga är om någon anställd inom Försvarsmakten brutit mot tystnadsplikten när sekretessbelagda uppgifter lämnats till media.

– När hemlig information inte är hemlig längre så får man titta på det. Då får JK titta på det om det ska prövas i en rättslig process eller inte, säger Anders Silwer, insatschef vid Försvarsmakten till Ekot.

Men Ola Billger som är redaktionschef på Svenska Dagbladet är inte orolig. Han tror att JK snart kommer lägga ner ärendet.

– Jag hoppas och tror inte att JK kommer att inleda någon förundersökning mot Svenska Dagbladet för tryckfrihetsbrott. Vi har inte gjort något fel. Vi har gjort väldigt bra journalistik och granskat en viktig fråga. Men självklart kan jag förstå att det finns personer som inte gillar den bevakningen, säger Ola Billger till Ekot.

Ekot