Ralf Edström om klassiska snödramat mot Österrike för 40 år sen

9:57 min

På fredag spelar Sverige återigen en viktig VM-kvalmatch i fotboll mot Österrike. Det väcker minnen från den klassiska snömatchen mot österrikarna i tyska Gelsenkirchen för 40 år sedan.

Värmlänningen Ralf Edström, som kommenterar matchen på fredag i Radiosporten, var med i segermatchen då, i november 1973. För P4 Värmland berättar han om minnena, och ger sin syn på det nuvarande landslagets chanser och på Degerfors.

Sverige var stundtals hårt tillbakapressat i Gelsenkirchen, men lyckades vinna med 2-1. Matchen var ett avgörande omspel, på neutral plan, och segern innebar att svenskarna var klara för VM 1974.

– Den glädjen som fanns efter... Jag grät som ett barn, och var helt slut och sönderskrapad, minns Ralf Edström.

Sönderskrapad? Jo, det berodde på underlaget - skarsnö.

– Man skrapade upp sig rejält i sina glidtacklingar, säger Ralf Edström.

Matchen nu på fredag kväll, borta mot just Österrike, blir svår för Sverige. Ralf Edström, som är på plats för Radiosportens räkning, är nöjd om det blir oavgjort.

Han har också superkoll på sin forna klubb Degerfors framfart i superettan.

– Nu får det ju spela på sin hemmaplan igen och gjorde det bra mot Ljungskile, 3-1. De har ju vunnit de andra hemmamatcherna, även om två av dem gick på Berhn Arena och en på Tingvalla.

Och Ralf Edström tror att Degerfors kan klara en mittenplacering.

– Jag tror inte att de går upp, det är många starka lag med. Men jag hoppas slippa sitta med hjärtat i halsgropen i höst, som det var förra året. Får de hålla sig i mitten och bygga vidare, då kanske det kan bli bra om några år.

Det har skrivits en del om den prostatacancer Ralf Edström har gått igenom. Men nu är han frisk och mår bra.

– Det var lite dramatik. Jag fick åka in dagen efter jag opererade mig, det blödde från såret. Det blev en infektion, så de skar upp mig igen. Men nu känns det bra och värdena har varit bra.