Islands naturkrafter myllrar i Havremagasinet

1:29 min

I dagarna har konsthallen Havremagasinet i Boden förvandlats till en poetisk vision av det isländska landskapet. I utställningen Elemental, som öppnar idag, ställer 16 konstnärer med anknytning till det karga ö-landet ut sina verk, varav flera skapas på plats i Boden.

Konstnären Ragna Róbertsdóttir lägger sista handen vid sitt vägg-verk Lava landscape, tillverkat av små bitar lavasten från den aktiva vulkanen Hekla. Likt vulkanen har hon stått och kastat stenen mot den limstrukna väggen.

– Det är fysiskt och roligt, men också tröttande, säger hon.

Resultatet blir ett myllrande landskap som förändras beroende på var betraktaren står.

– Verket rör sig, öppnas och stängs, förklarar Ragna Róbertsdóttir.

Curator för utställningen är Gregory Volk, konstkritiker som vanligen bor i New York, och som länge har varit förtrollad av Island. Han säger att det är fascinerande att ett så litet land kan ha en så stor påverkan på konstvärlden.

– Det handlar om platsen och landskapet, men också om människorna. Därför har vi tagit hit många av de isländska konstnärerna. Det känns inspirerande och glädjande att ha dem på plats här i Boden, säger han.

I utställningen Elemental finns verk av många internationella konstnärer som har influerats av Island. Bland dem den schweiziske skulptören Roman Signer, amerikanska multikonstnären Joan Jonas, och svenska fotografen Maria Friberg.

En av de islänningar som kommit till Boden är musikern och sångerskan Kría Brekkan, tidigare känd som frontfigur för bandet Múm. Hon deltar dels med en performance, och dels med en konsert under öppningskvällen.

– Naturen är mycket viktigt för mig, både i musiken och i livet. Det är där jag hämtar näring, säger Kría Brekkan.

Men sångerskan har inte alltid varit lika medveten om sin relation till naturen.

– När jag började göra musik och folk frågade mig om den isländska naturen, så förstod jag inte vad som var den stora grejen. Men efter att ha rest runt och bott på olika platser så har jag förstått att jag tog den för givet, eftersom den fanns överallt runt omkring mig.