Anteckningar kan vara bevis i Telia-utredning

1:25 min

Mycket tyder på att Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans enväldige ledare, numera är formellt misstänkt för mutbrott i Sverige. Det menar SVT:s Uppdrag Granskning.

De svenska åklagarna som utreder Telia Soneras eventuella mutaffärer i Uzbekistan kräver att SVT lämnar ut anteckningar om Telia Sonera som kan ha gjorts av Karimova. Dokumenten kan vara viktiga bevis, menar åklagarna.

Sedan tidigare är det känt att sex personer är misstänkta för mutbrott i utredningen kring Telia Soneras affärer i Uzbekistan. Tre från Telia Sonera-koncernen och tre från Gulnara Karimovas närhet.

Men nu finns det skäl att tro att även Karimova ingår i skaran av misstänkta i förundersökningen efter att åklagarna på Riksenheten mot korruption nyligen vänt sig till Stockholms tingsrätt för att tvinga SVT att lämna ut dokument som Karimova tros ha haft i sin ägo.

Handlingarna, som SVT fått från en anonym källa, innehåller detaljerad information om förhandlingar kring ett avtal mellan Telia Sonera och dess uzbekiske motpart.

Åklagarna skriver i sin ansökan till tingsrätten att det är av stor vikt för utredningen att originaldokumenten kan undersökas eftersom de kan innehålla fingeravtryck från en person som är skäligen misstänkt i förundersökningen, en person som inte har någon offentlig försvarare i Sverige, vilket stämmer för Karimova.

Vad som också talar för att det är Karimova som åklagarna misstänker är att de vill göra en skriftprovsanalys. Enligt två handstilsexperter som Uppdrag Granskning tagit till hjälp är det troligt att det är Karimova som gjort anteckningarna i dokumenten.

Men överåklagare Gunnar Stetler vill varken bekräfta eller dementera att det handlar om Gulnara Karimova:

– Jag har ingen anledning att kommentera överhuvudtaget, säger Stetler.